Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Landt

Elixir Sporthorses sijaitsee virtuaalisissa Alankomaissa, Rotterdamin kaupungin reunamilla. Tallin tilukset on rakennettu tyhjästä samaan syssyyn 2014-2015 vuosien aikana yksityisen yrittäjän toimesta, alusta asti tarkoituksena tehdä paikasta juuri sopiva kilpahevosten kasvatukseen ja kouluttamiseen. Heti tiluksien valmistumisen jälkeen tallilla alkoi pyörimään nuorten hevosten koulutus- ja ratsutusbisnes, joka jätti tallit tyhjilleen 2017-2018 vuodenvaihteessa muuttaessaan sijaintiaan hieman pienempikaavaiselld tallille. 2018 vuoden kesällä Theo bongasi paikan, ja kaikki eteni niin hyvin, että ensimmäiset Elixirin asukkaat astelivat talliin jo samaisen vuoden syksynä.

    

Tallirakennuksia pihalta löytyy poikkeuksellisesti vain yksi kappale: teräväkulmaisen U:n muotoinen moderni tiilitalli, jonka kaksi erillistä tallikäytävää mahdollistavat orien ja tammojen sijoittamisen ilman vaivaa samaan rakennukseen. Parhaiten rakennusta voisi kuvailla niin, että kaksi normaalia vierekkäin olevaa tallia yhdistyvät toisesta päästä, jättäen väliinsä kätevän, pienen tallipihan. Toinen tallikäytävistä tosiaankin on pyhitetty oreille, kun taas toinen tammoille - tallin työntekijät tuppaavat käyttämään nimiä ori- ja tammasiipi. Uutuudensa vuoksi talli on hyvin moderni: kummaltakin valoisalta tallikäytävältä löytyy runsaasti tilavia karsinoita, kaksi vesikarsinaa varustettuna solariumilla sekä varustehuoneet. Tallit yhdistävästä osiosta voit puolestaan löytää rehu- ja lomihuoneen, työntekijöiden taukotuvan sekä toimiston.

Suuri hevosmäärä vaatii myös suuret tarhaustilat, ja niitä tallin mailta myös löytyy. Kilpa- ja treenikäytössä sekä koulutuksessa olevat hevoset viettävät päivänsä ympäri tallipihaa sijaitsevissa hiekkapohjaisissa tarhoissa, tarhattuna joko kaverin kanssa tai ilman: mikä ikinä tekee parasta kyseisen hevosen mielenterveydelle. Kun varsinainen tallipiha päättyy, alkaa sen reunamilta suuremmat ruoholaitumet. Kokonaan siitoskäyttöön siirtyneillä tammoilla ja vielä emiensä seurassa olevilla varsoilla on käytössään kaksi tallin suurinta laidunta. Kaksi hieman pienempää laidunta ovat tallille varttumaan jääneille ori- ja tammavarsoille, jotka saavat viettää kesänsä ikätovereidensa seurassa. Lähimpänä tallia sijaitsee vielä pari kappaletta pienempiä laitumia, jossa kilpakäytössä olevat hevoset saavat joka vuosi viettää pari viikkoa ansaittua lomaansa.

    

Liikutusmahdollisuudet tallilla ovat erittäin monipuoliset. Maneeseja löytyy pihasta tönöttämästä kaksin kappalein: pienempi ns. "treenimaneesi" sijaitsee aivan tallirakennuksen tuntumassa, ja isompi, hieman ylellisempi maneesi, löytyy aivan tallipihan toisesta reunasta tallin kohdalta katsottuna. Treenimaneesia käytetään hevosten arkiratsastukseen, lähinnä koska se on lähempänä tallia, isommassa maneesissa taas ratsastetaan mm. valmennukset ja kilpailut. Pienemmästä maneesista löytyy sen kokoon verrattuna oikein tilava katsomo, ja isomman maneesin toiseen päätyyn on rakennettu sisälle lämmitetty toimisto- ja katsomotila, josta on helppo seurata maneesissa meneillään olevia ratsastuksia. Kumpikin maneesi kuitenkin omaa oikein kattavan estekaluston, ja pohjat lanataan säännöllisesti.

Ratsastuskenttiä on kolmekin kappaletta. Kaksi isompaa, vierekkäin olevaa, samanlaista kenttää, joiden yhdelle sivulle on myös rakennettu kenttien yhteispituuden kokoinen penkkirivistökatsomo. Toista kentistä käytetään enemmän sileällä ratsatukseen, sillä lähes poikkeuksetta toisella kentällä on aina esteet pystyssä ja jonkinlainen hyppytreeni menossa, jonka seassa olisi hieman vaikeaa saada sileätreenia aikaan. Kilpailuiden kohdalla toinen toimii lämmittelykenttänä, toinen kilpakenttänä. Kentät ovat aidattu valkoisella lankkuaidalla, ja pohja on laadukasta, säännöllisesti lanattua ja kostutettua hiekkaa. Tallirakennusta lähempänä, treenimaneesin vieressä, sijaitsee katoksellinen kävelytyskone ja tallin kolmas kenttä. Tämä kenttä on kuitenkin huomattavasti kahta muta pienempi, eikä sitä oikeastaan käytetä kuin maastakäsittelyyn, kävelytykseen ja juoksuttamiseen.

Rotterdamin maalaispuolen maisemia pääsee myös helposti ihailemaan hevosen selästä käsin: laitumien vierestä sekä väleistä lähteviä polkuja pitkin pääsee erilaisille maalaishiekkateille ratsastelemaan. Vaikka luonto Alankomaissa onkin suurimmaksi osaksi tasaista peltomaisemaa, pääsee siitostammojen laitumien välistä kulkevaa pikkutietä pitkin lähellä sijaitsevaan metsään. Metsässä on enimmäkseen hieman leveämpiä, hyvin ratsastukseen soveltuvia hiekkateitä, mutta perukoilta löytyy myös hieman epätasaisempaa maastoa joka soveltuu hyvin kiipeilyyn. Metsän ja peltoteiden lisäksi naapuritilan isäntä on antanut siunauksensa tämän pelloilla ratsastamiseen, kuitenkin vain sänkipellon aikaan.

©2019 Kilpatalli Elixir - suntuubi.com